Seksuaaliväkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia luokitellaan kansainvälisessä yhteistyössä, jotta lasten pelastaminen tilanteista nopeutuisi. Yksi sivusto voi sisältää tuhansia kuvia, videoita ja gif-tiedostoja lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta.
Suojellaan Lapsia ry:n tavoite on ennaltaehkäistä kaikenlaista lapsiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa. Tärkeä osa työtä on lasten suojelu digitaalisessa mediassa, mikä vaatii myös kansainvälistä yhteistyötä.
Yhdistyksen erityisasiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen työskentelevät kansainvälisessä verkostossa, jotta lasten oikeuksia loukkaava ja lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali pystyttäisiin poistamaan mahdollisimman nopeasti verkosta.
Seksuaaliväkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia luokitellaan kansainvälisessä yhteistyössä
Kuvien luokittelua tehdään kansainvälisessä yhteistyöverkostossa Kanadan lastensuojelukeskuksen innovoimassa ja uutta teknologiaa hyödyntävässä Project Arachnidissa. Kansainvälinen työ nopeuttaa uhrien tunnistamista, pelastamista ja kuvien poistumista verkosta.
”Kuvamateriaalin poistuminen on nopeampaa, kun työtä tehdään globaalissa yhteistyössä ja käytössä on uutta, tehokasta ja keinoälyä hyödyntävää teknologiaa. Tärkeintä on, että työ on tehokasta ja että tieto välittyy automaattisesti ja nopeasti Project Arachnidin kautta viranomaisille, jolloin lasten pelastaminen nopeutuu”, kertoo Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen.
Myös Suomessa kuvataan ja levitetään laitonta materiaalia. Suomessa poliisi on viranomainen, joka pystyy toimimaan saadessaan tiedon lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta todistavasta kuvamateriaalista.
Laittoman kuvamateriaalin poistaminen verkosta vaatii kuitenkin kansainvälistä yhteistyötä, sillä kuvien levitys on usein laajaa ja ilmiö ei tunne maiden rajoja.
Seksuaaliväkivaltaa vastaan taistellaan tekoälyn avulla
Project Arachnid hyödyntää tekoälyä ja löytää verkosta lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia. Verkoston erityisasiantuntijat luokittelevat lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia lapsen iän ja seksuaaliväkivallan vakavuusasteen mukaan.
Kun kolme kansainvälistä erityisasiantuntijaa luokittelee kuvan yhtenevästi, lähtee siitä tieto viranomaisille ja verkkosivun ylläpitäjälle, jonka sivuille kuva on ladattu.
”Kanadan johtaman tehokkaan Project Arachnidin kautta on isoja sivustoja saatu poistettua verkosta esimerkiksi Hollannista. Yksi sivusto voi sisältää tuhansia kuvia, videoita ja gif-tiedostoja lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta”, Vaaranen-Valkonen kertoo.

Kuvamateriaalin kierto netissä on äärimmäisen raskasta seksuaaliväkivallan uhrille – Valitettavan usein kuvia ladataan yhä uudestaan verkkoon
Kuvamateriaalia on verkossa paljon, mistä kertoo myös Project Arachnidin tilastot ja se, miten paljon kuvia ja videoita päätyy yksittäisten erityisasiantuntijoiden luokiteltavaksi.
”Suojellaan Lapsia erityisasiantuntijat ovat luokitelleet kahdeksan kuukauden aikana jo yli 170 000 yksittäistä kuvaa”, Vaaranen-Valkonen kertoo.
Vaikka työ on tehokasta, on se myös haastavaa, sillä myös jo poistettuja kuvia ladataan yhä uudestaan verkkoon. Kuvamateriaalin määrät ovat valtavat, sillä kerran verkkoon ladatun kuvan on yleensä joku ehtinyt jo tallentaa omalle koneelleen. Tämä mahdollistaa kuvan uudelleen julkaisun esimerkiksi toisella verkkosivustolla.
Kaikissa maissa ei myöskään ole yhtäläistä lainsäädäntöä laitonta kuvamateriaalia sisältävien verkkosivujen poistamiseksi.
Kun jo tunnistetusta uhrista otetusta kuvasta tulee tieto viranomaisille, he joutuvat ottamaan yhteyttä uhriin tai alaikäisen huoltajiin. Kuvan levitessä hallitsemattomasti yhteydenottoja voi tulla useita, mikä on uhrille ja hänen perheelleen äärimmäisen raskasta ja toipumista ajatellen haitallista.
Kuvamateriaalissa suurin osa seksuaaliväkivallan tekijöistä on miehiä, mutta kuvamateriaalissa näkyy yhä enemmän myös naisia
Vaaranen-Valkosen mukaan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin perusteella näyttää siltä, että suurin osa seksuaaliväkivallan tekijöistä on miehiä. Myös tutkimus puoltaa samaa. Ainakaan kuvamateriaalia naisten tekemistä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ei ole levitetty verkkoon yhtä paljon.
Nykyään kuitenkin yhä useammin kuvissa näkyy väkivallan tekijöinä myös naisia. Heidän henkilöllisyyttänsä ei välttämättä olla kuitenkaan salattu, esimerkiksi tekijän kasvoja pois rajaamalla. Sen sijaan miestekijät ovat usein taitavia peittämään henkilöllisyytensä, jotta heidän kasvojaan ei voida tunnistaa keinoälyä hyödyntämällä.
”Voidaan toki pohtia, miksi rikokseen syyllistyvä nainen ei suojaisi itseään ihan samoin kuin miehet rajaamalla kasvojaan tunnistamisen suojaamiseksi. Kun nainen on selkeästi tunnistettavissa kuvamateriaalista, tulee toki mieleen ihmiskaupan todennäköisyys”, Vaaranen-Valkonen toteaa.
Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia tuotetaan paljon – ”Kuvamateriaalille on jatkuvasti kysyntää”
Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia tuotetaan myös rahallisen hyödyn saamiseksi. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat huono-osaisten ja köyhyydessä elävien perheiden lapset.
Kuvamateriaalia myös tilataan ja tällöin tilaaja usein päättää uhrin iän ja mitä väkivaltaa hän haluaa uhrille tehtävän. Kuvamateriaalille on valitettavasti aina tilausta.
Yhden teorian mukaan lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet henkilöt tarvitsevat uutta kuvamateriaalia, sillä yksittäinen kuva ei toistuvasti käytettynä tuota enää riittävää seksuaalista kiihotusta.
”Tästä syystä kuvamateriaalille on jatkuvasti kysyntää ja se luo painetta myös laittoman kuvamateriaalin tuottamiseksi. Valitettavasti tässä toimii samat kysynnän ja tarjonnan lait kuin muussakin kaupankäynnissä. Uusilla kuvilla käydään myös vaihtokauppaa, missä maksuvälineenä toimivat uudet kuvat”, Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.
Mitä tehdä, jos kohtaa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia?
On äärettömän tärkeää ilmoittaa välittömästi viranomaisille, jos kohtaa verkossa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia.
Se varmistaa kaikista nopeimman reagoinnin laittomaan kuvamateriaaliin ja tätä kautta uhrin tunnistamiseen, pelastamiseen sekä kuvamateriaalin mahdollisimman nopeaan poistamiseen verkosta.
Kuvamateriaali on todistusaineistoa rikoksesta, ja jos epäilee lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta, on poliisin lisäksi epäilystä ilmoitettava lastensuojeluun.
Lue myös: Seksuaaliväkivaltaa kuvaavilla sanoilla on merkitystä – “Lapsen oikeuksia kunnioittava terminologia on äärettömän tärkeää”
Lue myös: Mitä lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on?
Juttu on julkaistu Suomen Delfins ry:n 3/2020 jäsen- ja uutiskirjeessä. Tilaa ilmainen uutiskirje tai tue toimintaamme liittymällä jäseneksi.