
Hyväksikäytön tunnistaminen ja hyväksikäytetyn kohtaaminen
Jos työskentelet terapeuttina tai muuna ammattiauttajana, saat tästä tietoa hyväksikäytön kohteeksi lapsena joutuneen aikuisen oireiden tunnistamiseen ja hyväksikäytetyn asiakkaan kohtaamiseen.
Jos tarvitset lisätietoja, voit myös keskustella kanssamme neuvontapuhelimessa tai chatissa.
Seksuaalisen hyväksikäytön tunnistaminen
Asiakas hakeutuu terapiaan yleensä muun syyn, kuten ahdistuksen, masennuksen tai uupumuksen vuoksi. Jos taustalla on hyväksikäyttöä, asiakas ei välttämättä osaa yhdistää oireitaan siihen.
Asiakas voi kertoa monista oireista. Näitä voivat olla mm. syömishäiriöt, päihdeongelmat, itsetuhoiset ja itseinhoiset ajatukset sekä ongelmat seksuaalisuuden alueella.
Oireet voivat johtua monista asioista, mutta ne saattavat olla myös seurausta lapsena koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kaltoinkohtelusta tai väkivallasta.
Huomioi pienet vihjeet
Jos epäilet asiakkaan kokeneen seksuaalista hyväksikäyttöä, kysy asiasta suoraan, esimerkiksi:
”Kun olit lapsi, koskettiko kukaan sinua koskaan tavalla, joka tuntui sinusta epämiellyttävältä?”
”Oletko joutunut lapsuudessa tai nuoruudessa kokemaan sopimatonta koskettelua?”
Tämä on asiakkaalle selkeä viesti, että kuuntelet häntä.
Mikäli sinusta tuntuu, ettei asiakas vielä tunnista kokemaansa seksuaalista hyväksikäyttöä, tai sen kysyminen suoraan voi olla asiakkaalle liikaa, voit kysyä myös näin:
"Onko joku tehnyt sinulle pahaa, kun olit lapsi tai nuori?"
Rohkaise asiakasta puhumaan
Asiakkaan on tärkeää saada varmuus, että on hyvä, jos kun viimeinkin kertoo asiasta. Viesti asiakkaalle, että sinulle voi kertoa enemmän ja kaikkein pahimmistakin asioista. Se, että asiakas uskaltaa aloittaa puhumisen ja puhuu, on avain hänen toipumisensa alkamiseen.
Ota asia uudelleen esille
Jos asiakas mainitsee hyväksikäytöstä, mutta ei sitten puhu siitä enää, ota asia uudelleen esille sopivassa kohdassa. Asiakas ei aina ole työstänyt asiaa loppuun, jos hän on maininnut siitä vain kerran tai pari kertaa.
Rohkaise asiakasta tuntemaan
Hyväksikäyttöön liittyy häpeää, syyllisyyttä, vihaa ja monia muita tunteita. Tunteiden esilletuominen on yksi tie toipumisessa. Asiakas ei välttämättä ole osannut yhdistää kokemuksiaan tunteisiinsa, ja ihmettelee tunteitaan. Rohkaise asiakasta tuntemaan ja kerro, että kaikki tunteet ovat normaaleja ja sallittuja.
Näin kohtaat lapsena hyväksikäytetyn aikuisen
Usko, että toipuminen on mahdollista
Lapsuudessa koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä toipuminen voi olla hidasta ja aikaa vievää. On tärkeää kohdata asiakas ihmisenä, jolla on kyky hyvään ja onnelliseen elämään, tapahtuneesta huolimatta.
Ole valmis kohtaamaan tuskallisia asioita
On tärkeää, että olet itse käynyt läpi tunteita, joita seksuaalinen hyväksikäyttö sinussa nostaa. Asiakkaan kokemat tapahtumat voivat olla raakoja ja järkyttäviä. Huolehdi, että sinulla on kyky kohdata ne.
Älä kauhistele tapahtunutta esim. sanoen ”ei voi olla totta”. Asiakas tulkitsee sen niin, että et usko häntä. Ammattilaisen tehtävä ei ole arvioida, onko tapahtunut totta vai ei. Sinun on autettava asiakasta myös, jos hän on epävarma hyväksikäytöstä. Asia kuitenkin vaikuttaa hänen elämäänsä.
Älä myöskään kehota asiakasta unohtamaan menneitä ja lopettamaan vanhoista asioista puhumista. Asiakkaasi tarvitsee tukea nimenomaan menneisyyden kohtaamiseen.
Anna asiakkaan päättää auttajan sukupuoli
Kunnioita asiakkaan toivetta terapeutin tai ammattiauttajan sukupuolesta. Toive on perusteltu ja voi riippua häntä lapsena hyväksikäyttäneen sukupuolesta.
Usko asiakasta
Asiakkaan tulee olla varma, että uskot häntä, koska hän saattaa itse epäillä kokemaansa. Epäily on osa prosessia, jonka avulla asiakas pääsee sinuiksi hyväksikäytön kanssa.
Vahvista asiakkaan syyttömyyttä
Kerro, että asiakas ei ole lapsena ollut missään nimessä syyllinen tapahtuneeseen, ja että häntä on myös saatettu manipuloida tapahtumiin. Korosta, että lapseen kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö on aina rikos, ja että lasta hyväksikäyttänyt aikuinen on aina vastuussa teoistaan.
Älä ymmärrä tekijää
Älä viesti asiakkaalle, että ymmärrät tekijää. Voit selittää, miksi jotkut tekevät pahaa, mutta et saa puolustella tekijää, vaikka tekijäkin olisi ollut teon aikana alaikäinen. Hyväksikäyttö on väkivaltaa, jota asiakkaan ei tarvitse antaa tekijälle anteeksi. Hänen ei tarvitse tuntea myötätuntoa tekijää kohtaan. Tärkeintä on, että asiakas antaa anteeksi itselleen.
Kerro asiakkaalle lapsen tarpeista
Asiakkaalla voi olla vääristynyt kuva siitä, mitä lapsi tarvitsee ja miten lasta tulee kohdella. Hän on mahdollisesti jäänyt lapsuudessaan ilman lämpöä ja huolenpitoa. On tärkeää, että autat asiakasta ymmärtämään, että hänellä olisi ollut lapsena oikeus paljon enempään. Aikuisena hänellä on oikeus myös vihaan jäätyään lapsena niin paljosta paitsi.
Älä vähättele
Lapsuudessa koettu seksuaalinen väkivalta haavoittaa syvältä. Älä koskaan vertaa hyväksikäyttöä maailmassa tapahtuviin muihin pahoihin asioihin. Asiakkaalle tulee kertoa, ettei hän ole ainoa, joka on joutunut hyväksikäytön kohteeksi, mutta sitä ei saa tehdä vähättelevästi.
Kerro vihan olevan terve reaktio
Rohkaise asiakasta ilmaisemaan myös vihaansa turvallisella tavalla. Viha on terve reaktio hyväksikäyttöön, eikä sitä tarvitse tukahduttaa.