Poimintoja viime vuodelta
Vuosi 2019 oli Suomen DELFINS ry:lle tapahtumarikas vuosi. Yhdistys oli monessa mukana niin kouluttamassa, järjestämässä kuin kouluttautumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Yksi kevään päätapahtumista oli pääkaupunkiseudulla Espoon Hanasaaressa järjestettävä seminaari, ”Lasten ja nuorten suojaaminen seksuaalirikoksilta”.
Seminaari oli tarkoitettu erityisesti lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Seminaariin osallistui yli 120 henkilöä. Päivän päävieraana ruotsista oli urheilulegenda, lastenoikeuksien puolustaja Patrik Sjöberg, joka kertoi omista seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksistaan lapsuudessa suomalaisen urheiluvalmentajansa taholta.
Psykoterapeutti, yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Nissinen ja sosiaalikasvattaja, hahmoterapeutti Tommi P. Pesonen puhuivat lapsikohteisesta seksuaalisuudesta ilmiönä ja psykologi, psykoterapeutti Pertti Hakkarainen kertoi hyväksikäytön uhrin kohtaamisesta ja terapiaprosessista. Päivä sai mediassa paljon huomiota, niin televisiossa kuin lehdissä ja tämä lisäsi selvästi yhteydenottoja yhdistyksen tarjoamiin tukipalveluhin.
Leaving Neverland -dokumentti
Huhtikuussa (2.4.2019) YLE esitti Docventures-ohjelmasarjassa dokumentin Leaving Neverland. Ohjelma kertoi Michael Jacksonista, jonka väitetään hyväksikäyttäneen useita lapsia seksuaalisesti. Dokumentissa haastateltiin henkilöitä, jotka kertoivat heihin lapsena kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä Michael Jacksonin taholta . TV-esityksen aikana studiossa oli eri asiantuntijoita keskustelemassa aiheesta ja mukana oli muun muassa yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Nissinen.
Samana päivänä aamu-tv:ssä haastateltiin yhdistyksen toiminnanjohtaja Liisa Kaukio-Rasilaista ja SEXPO:n edustaja Patricia Thesleffiä.
Chatpalvelu ohjelman aikana
Ohjelman aikana useat tahot päivystivät puhelimitse tai chatissa yhteydenottojen varalta. Tämän kaltaiset dokumentit herättävät usein voimakkaita tunteita vastaavaa kokeneiden keskuudessa. Yhdistyksestä päivysti seitsemän henkilöä ja keskusteluja käytiin illan aikana lähes 40.
Kaikki yhteydenotot tulivat seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneilta. Noin puolet yhteydenotoista oli henkilöiltä, jotka puhuivat asiasta kenellekään ensimmäistä kertaa. Aiheen esillä olo mediassa lisää varmasti yhteydenottoja jatkossakin. Monilla kynnys hakea apua on korkea ja yhdistykseen ollaan yhteydessä, kunhan siihen rohkaistutaan.
”Uskallanko huomata” -koulutukset
Syksyn aikana Kouvolassa järjestettiin useampi ”Uskallanko huomata” -koulutus lasten ja nuorten kanssa työskenteleville, joihin osallistui 50 työntekijää. Tämän lisäksi nuorten kanssa työskenteleviä perehdytettiin nuorten ennaltaehkäisevään oppitunnin sisältöön, jotta he pystyvät jatkossa pitämään oppitunteja nuorille. Toistaiseksi oppitunteja on pidetty Kouvolassa ja Lahdessa ja tavoitteena on viedä oppitunnin mallia myös muille paikkakunnille.
”Uskallanko huomata” -koulutuksen lisäksi Jussi Nissinen koulutti kouvolalaisia ammattilaisia aiheesta ”Lapsikohteinen seksuaalisuus”. Aihe on tärkeässä asemassa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyssä ja tätä varten tarvitaan paljon lisää koulutusta ja yhteistyötä eri tahojen välillä.
Yhteistyötä tehtiin myös Kouvolan seudun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa. Yhdistys oli mukana järjestämässä turvallisuusiltaa vanhemmille. Yhdistyksen edustajana oli entinen puheenjohtaja Tommi P. Pesonen. Paikalla oli myös poliisi kertomassa omasta toiminnastaan. Vanhempia oli paikalla lähes 150.
Yhdistyksen koulutuksista voi kysellä esimerkiksi sähköpostitse tai soittamalla toimistolle (koulutukset tehdään kulukorvausperiaatteella) https://suomendelfins.fi/suomen-delfins-ry/
Vierailu Virossa
Viron kansallinen sosiaaliturvalautakunta (uhrien tukiosasto) kutsui yhdistyksen kertomaan hyväksikäytön ilmiöstä ja yhdistyksen toiminnasta Tallinnaan. Yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Nissinen ja toiminnanjohtaja Liisa Kaukio-Rasilainen vierailivat Tallinnassa syyskuun lopussa.
Koulutuspaikkana oli Tallinnalainen perhekoti. Koulutukseen osallistui lähes 50 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Paikalle oli järjestetty simultaanitulkkaus ja puitteet koulutukselle olivat hyvät. Tunnelma oli hyvin samankaltainen kuin mitä Suomessa 2000- luvun alussa, jolloin nykyinen toiminnanjohtaja aloitti työnsä yhdistyksessä.
Ilmiö on Virossa edelleen tabu ja vaiettu asia ja erityisesti lasten turvakasvatus herätti paljon keskustelua, kuten Suomessa aikanaan. Epävarmuutta herätti mm. vanhempien suhtautuminen kuinka lapsille tulisi puhua kehon koskemattomuudesta. Samoin asia oli Suomessa 2000-luvun alussa, vanhemmat pelkäsivät, että turvakasvatus aiheuttaa lapsissa pelkoa, että tämä vain lietsoo lasten pelkoja, kun heitä varoitetaan pedofiileistä.
Koulutus oli hyvin lämminhenkinen ja pienistä kieliongelmista huolimatta käytiin hyvää keskustelua aiheesta. On hienoa huomata, kuinka yhdistyksen toiminta on mennyt eteenpäin. Aikoinaan Stina Sundholm haki tietoa mm. Yhdysvalloista ja Isosta- Britanniasta. Tänä päivänä yhdistys vie tietoa myös Suomen ulkopuolelle.
Chat-palvelu
Chat-toiminta on jatkunut kaksi vuotta. Vapaaehtoisia on koulutettu yhdeksän henkilöä. Kokemukset chatistä ovat olleet hyvät, keskustelut ovat lisääntyneet selvästi edelliseltä vuodelta, vuonna 2019 chatkeskusteluja oli yli 150, joista reilut 130 uutta keskustelijaa.
Mikä on Tukinet?
Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus, joka tarjoaa matalan kynnyksen tukea verkossa. Asioida voi nimettömästi ja maksuttomasti. Yhdistys liittyi Tukinettiin vuoden 2019 lopussa ja aloitti ryhmächatin ja tukisuhdepalvelun. Jo ensimmäisellä kerralla ryhmächattiin osallistui kahdeksan henkilöä ja tukisuhteita pyydettiin useita. Palvelumme Tukinetissä löydät osoitteesta https://tukinet.net/
Toiminta jatkuu vilkkaana myös vuonna 2020. Tukinetin ryhmächat jatkuu uutena toimintamuotona. Tämän rinnalle otettiin myös Tukinetin tukisuhdepalvelu, jossa voi käydä kahdenkeskistä keskustelua päivystäjän kanssa.
Vastaa