Puheenjohtajan terveiset

Kopio Instagram 2 (15)

Käytännön vinkkejä voinnin vakauttamiseksi kesälomakaudella aikaisemmasta artikkelista saittekin jo paljon tärkeää tietoa kesäloman, hoitotahon loman varalta. Mutta jatketaan vielä näin traumaterapeuttisesta näkökulmasta saman aiheen parissa, samalla jatkona edelliselle artikkelille traumoista kuntoutumisesta.

 

Jokaiselle trauman kokeneelle löytyy itselle sopivia keinoja vakauttaa vointia, ja niitä on hyvä kokeilla ja sitten ottaakin säännölliseen käyttöön, kun niitä on löytynyt. Tämän tyyppiset vakauttavat harjoitukset toimivat parhaiten ennaltaehkäisevästi, huonommin siinä kohtaa, jos olotila jo on päässyt kovin huonoksi. Mutta tekemällä näitä säännöllisesti pysyt ns. sietoikkunassa, ja toimintakyky pysyy vähintäänkin tyydyttävänä.

 

Turvapaikkaharjoitus

Turvapaikkaharjoitus on suosikkini, toivoisin että kouluissa opetettaisiin sitä terveystiedon tunneilla, koska jokainen hyötyy sen käyttämisestä. Kuvittele itsesi täydelliseen paikkaan. Se voi olla olemassa oleva paikka sisällä tai ulkona, tai se voi olla täysin kuvitteellinen paikka. Vie sinne paikkaan joka aistille jotakin turvallisuutta edustavaa: Kuuloaistille esim. lempimusiikkia tai linnunlaulua. Näköaistille luonnon yksityiskohtia tai sisällä esim. seinätaulu tai verho. Makuaistille jokin lempimaku esim. mehua tai hedelmiä. Hajuaistille jokin tuttu ja turvallinen tuoksu luonnosta tai hedelmistä. Tuntoaistille esim. alusta, jota voit tuntea jalkapöydän alla, ulkona esim. nurmikko tai sisällä matto.

 

Kun tämä turvapaikka on tällä tavoin luotu, se edustaa sinulla hyviä kokemuksia ja turvaa, niin vain ”menet sinne” hengittelemään ja lepäämään, lataamaan akkuja. Itse tykkään vielä vahvistaa tätä rauhallista hyvää oloa pitämällä omaa oikeaa kämmentäni sydämen kohdalla rinnan päälle, ikään kuin tallentaen tätä hyvää oloa myös kehoon. Kun olet viettänyt hetken tässä turvapaikassa, niin on tärkeä, että myös tietoisesti menet sieltä pois, koska vain silloin se on uudelleen käytettävissä toisella kertaa. Tätä turvapaikkaharjoitusta voit tehdä päivittäin ja saada tästä sellaisen hengähdyspaikan, jossa tiedät pääsevästi hetkeksi pois arjen hulinasta tai ikävistä muistoista.

 

Kirjoittaminen

Joillekin sopii myös kirjoittaminen terapeutin loman aikana. Kirjoittamalla yleensä koostaa ajatuksia ja saa usein jo kiinnikin eri tunnetiloista ja selkeämmän kuvan siitä missä mennään. Kirjoittamalla kokemuksesi tulevat myös kuulluksi, samantyyppisesti kuin terapiakäynnillä, vaikka et saakaan välitöntä palautetta. Mutta voit säästää kirjoittamasi ja halutessasi näyttää sitä loman jälkeisellä terapiakäynnillä. Kirjoittaessa voi myös kokeilla ihan vapaan ajatusvirran kirjoittamista, se toimii hyvänä purkukeinona ilman vaatimuksia tai suodattimia.

 

Kirjoittaminen on turvallista, kunhan sitä tekee tietyissä puitteissa. Tärkein on ajallinen rajaaminen. Laita hälytys soimaan vartin päästä, ja keskeytä kirjoittaminen silloin. Jos tunnet että teksti on kesken, niin sovit itsesi kanssa, milloin jatkat toisen vartin verran. Tämä on tärkeä suoja siksi, ettet uppoa yksin liian syvälle muistoihin tai olotiloihin. Hälytyksen soidessa kannattaa siirtyä johonkin käytännön tekemiseen, arkiseen puuhaan.

 

Jo kirjoitettua tai työstettyä asiaa voi myös mielikuvaharjoituksella säädellä. Voit esim. ajatella sen olevan jossakin ”kassakaapissa” tai paketoituna kaapin ylähyllyllä tms., jossa se kaikki on kuultuna, huomioituna hyvässä tallessa, mutta jossa se pysyy eikä saariku

tulla sinuna arkeasi häiritsemään miten sattuu, vai ainoastaan kun sinä käyt sitä katsomassa/ottamassa sitä esille esim. terapeutin kanssa. Tämä lisää hallinnan tunnettasi, että sinä olet myös kokemustesi, muistosi ja tunteidesi hallitsija.

 

Aina kannattaa pitää mielessä, että muistot kuuluvat historian aikajanalle, ja ne tulevat ”vain” kaikuina sieltä menneisyydestä, eikä oikeasti tapahdu uudelleen. Tässä ja nyt on turvallista. Ja tunteella on oma kaarensa, se voi tuntua hyvin voimakkaalta, mutta hyvin hengitellen voimakaskin tunne laantuu muutamassa minuutissa.

 

Turvallista ja mukavaa kesää juuri sinulle!

Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen

 

 

Tuoreimmat tiedotteet

Viikko 23

2.6.2023

Silmänliiketerapia (EMDR)

31.5.2023

Viikko 22

26.5.2023

Viikko 21

19.5.2023

Viikko 20

12.5.2023

Tunnistatko omat vahvuutesi?

5.5.2023

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

SOITA NEUVONTA­PUHELIMEEN

Puhuminen helpottaa!
Neuvomme
ja autamme sinua eteenpäin.
Neuvontapuhelin
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa itsellesi sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut chatpäivystäjät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.

Chat ma 12-14 
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa itsellesi sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELU­RYHMÄÄN

Tule keskustelemaan ja saamaan vertaistukea samaa kokeneilta liveryhmässä tai chatissa. 

Tapaamisia 
eri puolella Suomea ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

TAI

Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

SOITA NEUVONTAPUHELIMEEN

Neuvontapuhelin apunasi.
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa sinulle sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut vapaaehtoistyöntekijät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.
Chat ma 12-14
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa sinulle sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELURYHMÄÄN

Keskustelua ja vertaistukea samaa kokeneilta, turvallisesti ja ohjatusti livenä ja chatissa.


Tapaamisia eri puolella Suomea
ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA?

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.
TAI
Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top