Särkyneeseen sydämeen voi kuolla, mutta sen voi myös parantaa. Katso vinkit sydämen ja mielen hoitoon.
Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa. Kuten ihmisen mieli, myös sydän on herkkä elin.
Sydämellä ja mielellä on yhteys, sekä fyysisesti että vertauskuvallisesti. Kun jokin satuttaa mieltä pahasti, on tapana sanoa, että sydämeen sattuu. Suuri järkytys voi ”ottaa sydämestä” tai hyvä uutinen saada ”sydämen iloitsemaan”.
Japanilaiset kardiologit löysivät ja nimesivät 1990-luvulla särkyneen sydämen oireyhtymän, takotsubon. Sydäninfarktia oireiltaan muistuttavaa sairautta edeltää usein tunnepitoinen uutinen tai kokemus, esimerkiksi tieto rakkaan ihmisen kuolemasta.
Pitkäkestoinen stressi on sekä mielelle että sydämelle myrkkyä. Koettu seksuaalinen väkivalta voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin pitkään jatkunut stressi, kuten posttraumaattisen stressireaktion.
Kun stressitila jatkuu tarpeettoman pitkään, se vahingoittaa kehoa. Siksi jokaisen on hyvä miettiä, miten voi hoitaa sekä sydäntä että mieltä. Tässä muutamia keinoja siihen:
1. Mieti, mihin olet omissa elintavoissasi tyytyväinen ja vahvista sitä.
Tyytyväisyys omaan elämään on tärkeää. Mikä tekee sinut elämässäsi iloiseksi? Entä mitä rakastat?
2. Nuku riittävästi. Tiedät itse parhaiten, paljonko unta tarvitset.
Nukkuminen on kuin laittaisi rahaa säästöön. Hoida terveyttäsi löytämällä sopiva unimäärä.
3. Ota liike osaksi arkea. Ulkoile ja tapaa ystäviä.
Yksi pitää rankasta treenistä, toinen tanssista ja joogasta. Löydä oma tapasi liikkua. Pysy liikkeessä, mutta muista levätä.
4. Syö monipuolisesti ja kasvisvoittoisesti.
Ruokaostoksilla apuna voit käyttää vaikka Sydänmerkkiä. Tasapainoinen, maukas ateria tekee aivan erilaisen olon kuin pussillinen karkkeja tai sipsejä.
5. Puhdista hampaat aamuin illoin ja käy säännöllisesti hammastarkastuksessa. Suun terveys on myös sydänterveyttä.
Harva rakastaa hammaslääkäriä, mutta suun tulehdukset voivat aiheuttaa verisuoni- ja sydänsairauksia. Raikas ja terve suu tuo lisäksi hyvän mielen.
Lopuksi: Kun huolet painavat, yritä keskittyä hyviin asioihin elämässäsi. Tee iloa tuottavia asioita.
Puhu tunteista ja kokemuksista läheisten tai vertaistukihenkilön kanssa. Keskustele ammattilaisen kanssa tukeaksesi mielialan paranemista.
Toisten auttaminen ja vapaaehtoistyö lisäävät usein hyvää mieltä. Riko totuttuja rutiineja, jotta voit kokea uusia elämyksiä.
Pidä huolta itsestäsi ja iloitse elämästäsi.
Lähteet:
Suomen Delfins ry
Sydänliitto
Askel terveyteen -blogi