Nuoret tarvitsevat somealustoille aikuisia, joille kertoa seksuaaliväkivallasta – Sua varten somessa -tiimi katkaisee nuoren kehitykselle haitallisia tilanteita keskustelemalla ja kasvattamalla

(c) Sua varten somessa

Nuoret kaipaavat aikuisten apua ja tukea myös digitaalisissa ympäristöissä. Sua varten somessa opettaa somehaasteiden kautta nuorille seksuaalikasvatuksen ja medialukutaidon taitoja, joita he tulevat tarvitsemaan läpi elämänsä.

”On tosi tärkeää, että nuori voi keskustella jonkun kanssa omista rajoista ja saada vahvistusta omille hyville toimintamalleilleen, jotka tukevat turvarajoja ja omaa seksuaalista ja kehollista koskemattomuutta”, sanoo Sua varten somessa -tiimin hankepäällikkö Anni Pätilä.

Sua varten somessa käy 8-21-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa yksilökeskusteluita nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla ja jakaa somekanavissaan seksuaali- ja turvakasvatusmateriaalia nuorille helposti ymmärrettävässä ja kiinnostavassa muodossa. Nuoret tavoittava seksuaalikasvatus voi olla esimerkiksi tanssivideoita Tiktokissa.

Sua varten somessa haluaa nimensä mukaisesti olla sosiaalisessa mediassa kaikkia nuoria varten ahdistelu- ja kiusaamistilanteissa. Tiimi tekee paljon myös seksuaaliväkivaltaa ennaltaehkäisevää työtä.

”Me voimme katkaista uhkaavia ja mahdollisesti nuoren kehitykselle haitallisia tilanteita jo tosi varhaisessa vaiheessa.”

Lisäksi hanke kouluttaa nuorten parissa työskenteleviä aikuisia. Anni Pätilä kannustaa kaikkia nuorten kanssa työskenteleviä tahoja digitaaliseen nuorisotyöhön.

”Meillä aikuisilla on vastuu siitä, että yhteiskunta on nuorille turvallinen ja että somealustat olisivat nuorille niin turvallisia kuin mahdollista.”

Rajoja rikkova käytös on tekijän vastuulla – ”Sinulla on oikeus olla somealustoilla ja tutustua uusiin ihmisiin”

Yleisimpiä aiheita, joista tiimi juttelee nuorten kanssa, ovat ei-toivottujen alastonkuvien saaminen tai kiristäminen, seksuaalissävytteiset viestit aikuiselta tai toiselta nuorelta ja kiusaaminen sosiaalisessa mediassa. Joillekin nuorille rajoja rikkova keskustelutyyli on Pätilän mukaan normalisoitunut niin, ettei nuori välttämättä ymmärrä itsekään, että tekee väärin ja saattaa myös rikkoa lakia.

Keskustelu häirintää kokeneen nuoren kanssa aloitetaan aina nuoren omista rajoista ja oikeuksista.

”Sinulla on oikeus olla somealustoilla, tehdä videoita, viestitellä ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Sinä et tee siinä mitään väärää, mutta kellään ei ole oikeutta lähettää sinulle ei-toivottuja kuvia tai sellaisia viestejä, jotka tuntuvat väärältä tai oudolta. Sinulla on myös aina oikeus lopettaa viestittely”, Pätilä tiivistää.

Viestittelijän estäminen voi tuntua nuoresta vaikealta varsinkin, jos ahdistavia viestejä laittava henkilö on ennestään tuttu. Ahdistelu saattaa jatkua myös ympäristöstä toiseen. Pätilä muistuttaa, että henkilö voi olla nuorelle tärkeä, vaikka nuori tietäisikin tämän toimivan väärin.

”Pyrimme nuoren kanssa yhteistyössä siihen, että hän olisi turvassa niissä tilanteissa. Hänellä on meidät tukena ja pyrimme saamaan myös muita turvallisia aikuisia mukaan.”

Lapsuuden traumakokemusten käsittelyn avuksi tarvitaan usein ammattiauttaja

Osa keskusteluista koskee myös rankkoja väkivaltakokemuksia, kuten perheen sisällä tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Nuoren hyvinvointi ja turvallisuus ovat aina ensisijaisia myös digitaalista nuorisotyötä tehdessä. Sua varten somessa -tiimillä on lastensuojelulain mukainen ilmoitusvelvollisuus, jos he esimerkiksi epäilevät alle 18-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaaliväkivaltaa tai muuta rikosta.

Pätilä kertoo, että ilmoitusvelvollisuudesta kerrotaan nuorille avoimesti. Nuorta saattaa rohkaista myös tieto siitä, että antamalla esimerkiksi rikosilmoitusta varten tarvittavat tiedot, hän auttaa myös muita mahdollisia uhreja.

”Nuori toimii ihan älyttömän hienosti, kun hän tulee juttelemaan meidän kanssamme ja on ottanut sen askeleen. Meidän yksi isoista periaatteista on, että emme toimi nuoren selän takana, vaan kerromme hänelle, että minulla on noussut tästä sellainen huoli, että minun täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus.”

Sua varten somessa -tiimi auttaa nuorta tarvittaessa löytämään myös muita avun kanavia ja tukee nuoren jaksamista, kunnes hänelle sopiva hoitokontakti löytyy.

”Pyrimme aina tukemaan nuorta siihen, että hän löytäisi kasvokkaista apua käsitellä vakavia väkivaltakokemuksia ammattilaisen kanssa, joka on erikoistunut siihen työhön. On hirveän tärkeää, että traumakokemuksia pääsee työstämään pitkäjänteisesti.”

Uhrin rankaiseminen ei ole ratkaisu somessa tapahtuvaan seksuaaliväkivaltaan ja kiusaamiseen

Sua varten somessa -tiimille viestin laittava nuori ei ole välttämättä kertonut kokemastaan ahdistelusta tai häirinnästä kenellekään aikuiselle. Usein nuori pelkää vanhempiensa reaktiota ja mahdollista rangaistusta. Pätilän mielestä vanhempien olisikin tärkeää ymmärtää, että esimerkiksi sosiaalisen median käyttämisen kieltäminen ei ole ratkaisu, sillä digitaalinen maailma on saumaton osa nuorten todellisuutta.

”Se, että nuorelta otetaan pois puhelin ja kaikki ne alustat, millä hän tapaa kavereita ja on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa, on aika kova rangaistus siitä, että nuori on tehnyt nuoruuteen täysin kuuluvia asioita, kuten tutustunut uusiin kavereihin sosiaalisessa mediassa.”

Jotta nuori uskaltaisi pyytää apua sitä tarvitessaan, lasten ja nuorten kanssa olisi tärkeää keskustella avoimesti niin sosiaalisen median hyvistä kuin huonoistakin puolista jo ennen kuin nuori kohtaa ahdistavia tai pelottavia sisältöjä somealustoilla.

”Ihana tilanne olisi, että tälle työlle ei enää olisi tarvetta, vaan että ihmiset saisivat rauhassa käyttää somea ja elää elämäänsä ilman väkivallan uhkaa.”

Mikä?

  • Sua varten somessa on maaliskuussa 2020 alkanut Loisto setlementin, Puijola setlementin ja Nicehearts ry:n kolmivuotinen kehittämishanke.
  • Hanke kehittää uudenlaista digitaalista nuorisotyötä sosiaalisen median alustoilla seksuaaliväkivaltaa ja kiusaamista vastaan.
  • Sua varten somessa -työntekijät keskustelevat omista rajoista ja seksuaalioikeuksista 8-21-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Instagramissa, Tiktokissa ja Snapchatissa.

Lue myös: Sua varten somessa -tiimi hyppäsi mereen ja heitti toisiaan kananmunilla tavoittaakseen nuoret – Hankepäällikkö kannustaa tiimiään laittamaan itsensä likoon

Lue myös: Häpeä ei kuulu seksuaaliväkivallan uhrille #eimeidänhäpeä

Juttu on julkaistu Suomen Delfins ry:n 1/2021 jäsenkirjeessä. Tilaa ilmainen uutiskirje tai tue toimintaamme liittymällä jäseneksi.

Lue koko uutiskirje tästä!

Tuoreimmat tiedotteet

Viikko 23

2.6.2023

Silmänliiketerapia (EMDR)

31.5.2023

Viikko 22

26.5.2023

Viikko 21

19.5.2023

Viikko 20

12.5.2023

Tunnistatko omat vahvuutesi?

5.5.2023

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

SOITA NEUVONTA­PUHELIMEEN

Puhuminen helpottaa!
Neuvomme
ja autamme sinua eteenpäin.
Neuvontapuhelin
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa itsellesi sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut chatpäivystäjät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.

Chat ma 12-14 
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa itsellesi sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELU­RYHMÄÄN

Tule keskustelemaan ja saamaan vertaistukea samaa kokeneilta liveryhmässä tai chatissa. 

Tapaamisia 
eri puolella Suomea ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

TAI

Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

SOITA NEUVONTAPUHELIMEEN

Neuvontapuhelin apunasi.
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa sinulle sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut vapaaehtoistyöntekijät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.
Chat ma 12-14
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa sinulle sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELURYHMÄÄN

Keskustelua ja vertaistukea samaa kokeneilta, turvallisesti ja ohjatusti livenä ja chatissa.


Tapaamisia eri puolella Suomea
ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA?

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.
TAI
Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top