Lapsuudessa koetulla seksuaaliväkivallalla on kauaskantoisia vaikutuksia myös seksuaalisuuteen. Delfinsin seksuaalineuvonnassa saat mahdollisuuden käsitellä kokemuksiasi luottamuksellisesti ammattilaisen kanssa.
Usein kuvitellaan, että lapsena tai nuorena seksuaaliväkivaltaa kokenut tietää paljon seksiasioista, mutta näin ei kuitenkaan ole.
Erityisesti lapsena seksuaaliväkivaltaa kokeneet tarvitsevat vielä aikuisenakin tietoa ja opastusta seksuaalisuudesta, eli siitä mitä seksuaalisuus on, mitä siihen kuuluu ja mitä se ei ole. Seksuaalisuudella tarkoitetaan paljon muutakin kuin seksiä, joka on seksuaalista toimintaa.
Miten lapsena koettu seksuaaliväkivalta vaikuttaa aikuisuudessa seksuaalisuuteen?
Lapsena koetun seksuaaliväkivallan vaikutukset ihmisen seksuaalisuuteen ovat moninaisia. Usein ongelmat heijastuvat yleisenä seksuaalisena tyytymättömyytenä.
Kiinnostus seksiä ja omaa seksuaalisuutta kohtaan voi olla vähäinen tai seksuaalinen kiihottuminen niin fyysisesti kuin psyykkisesti voi tuntua mahdottomalta. Seksuaalisuus voi myös aiheuttaa häpeän ja syyllisyyden tunteita sekä itsesyytöksiä. Seksuaalista mielihyvää kohtaan voi olla inhon tunteita etenkin, jos seksuaaliväkivaltatilanteessa on kokenut orgasmin tai muuten kiihottunut.
Kiihottumisen ja nautinnon tunteet voivat myöhemmin aiheuttaa ahdistusta myös halutun kumppanin kanssa. Ahdistava seksuaalinen tilanne voi keskeyttää tai estää kiihottumisen kokonaan.
Myös orgasmin saaminen voi olla vaikeaa tai se voi tulla yllättäen tilanteissa, joilla ei ole tekemistä seksuaalisen kiihottumisen kanssa.
Läheisyys voi pelottaa – Koetko olevasi koskettamisen arvoinen?
Usein lapsena seksuaaliväkivaltaa kokeneille myös läheisyys tuntuu vaikealta ja pelottavalta. Seksuaaliväkivaltaa kokenut saattaa vältellä läheisyyttä myös sen takia, ettei koe olevansa toisen koskettamisen arvoinen.
Seksuaaliväkivallan aiheuttamat traumat voivat vaikuttaa myös itsestä huolehtimiseen, kuten henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen. Trauma voi saada kokemaan likaisuuden tunteita, jolloin omasta hygieniasta huolehtiminen on ylikorostunutta.
Toisaalta seksuaaliväkivaltaa kokenut voi pitää itseään arvottomana ja siksi laiminlyödä peseytymistä ja hygieniasta huolehtimista. Voi myös olla, että oman kehon koskettaminen tuntuu niin vaikealta, ettei esimerkiksi hygieniasta huolehtiminen onnistu.

Takauma voi viedä yllättäen takaisin seksuaaliväkivaltatilanteeseen
Häiritsevät mielikuvat menneistä tapahtumista, tietyntyyppinen koskettelu tai tiettyjen ruumiinosien koskettelu voivat häiritä läheisyyttä ja seksuaalista kanssakäymistä. Muun muassa erilaiset hajut ja äänet voivat aiheuttaa pelkoreaktioita ja laukaista takaumia eli niin sanottuja flashbackejä.
Pelko- ja inhoreaktioita voivat aiheuttaa esimerkiksi joutuminen kosketuksiin sperman kanssa, alkoholin tuoksu hengityksessä tai kumppanin vartalon muoto tai koko. Ahdistusta ja pelkoa voi aiheuttaa myös esimerkiksi kumppanin alastomuus tai kehon normaali seksuaalinen toiminta, kuten tahaton erektio, jos seksuaaliväkivaltaa kokenut yhdistää sen traumakokemuksiinsa tai väkivallan tekijään.
Takauman aikana mieleen tunkeutuu muistikuvia seksuaaliväkivaltatilanteesta, mikä voi aiheuttaa niin kehollisia tuntemuksia kuin kauhun ja pelon tunteita. Mahdollisista takaumista olisi hyvä keskustella kumppanin kanssa etukäteen.
Joskus pelon tunne voi aiheuttaa myös fyysisiä reaktioita, kuten runsasta hikoilua, sydämentykytystä tai huonovointisuutta. Tällaiset reaktiot lisäävät usein pelkoa seksiä kohtaan ja voivat saada välttämään kiihottumisen tunnetta ja seksiä.
Seksi voi tuntua kivuliaalta sekä psyykkisistä että fyysisistä syistä
Seksuaaliset pelkotilat ovat suorassa yhteydessä yhdyntäkipuihin ja -vaikeuksiin. Näitä ongelmia voi esiintyä kaikilla sukupuolilla. Yleensä kivut esiintyvät sukuelinten ja lantionseudun alueella. Kivut voivat aiheutua niin seksuaaliväkivallan aiheuttamista fyysisistä vammoista kuin psyykkisistä tekijöistä.
Seksuaaliväkivalta voi aiheuttaa esimerkiksi vaginismin eli emätinkouristuksen, jolloin yhdyntä tai muu penetraatio vaikeutuu ja tuntuu kivuliaalta. Usein vaginismiin johtava pelkoreaktio on omaksuttu vastatoimena lapsuudenaikaisen seksuaaliväkivallan aikana esiintyneelle tunkeutumisen uhalle.
Vaginismin kaltaiset psyykkisistä syistä johtuvat kivut ja vaikeudet voivat helpottua, kun pääsee työstämään traumaattista menneisyyttään. Joillekin jo turvallinen ja keskusteleva parisuhde voi tuoda jonkinlaista helpotusta. Voit keskustella aiheesta luottamuksellisesti myös seksuaalineuvonnan chatissamme.
Seksuaaliväkivaltaan liittyvät fantasiat aiheuttavat ahdistusta
Lapsena koetun seksuaaliväkivallan seurauksena voi olla myös seksuaalisia fantasioita ja unia, jotka voivat olla väkivaltaisia, sadistisia tai insestisiä eli liittyä omiin lähisukulaisiin.
Ennen seksuaaliväkivallan traumojen käsittelyä on melko tavallista, että seksuaaliväkivaltaa kokenut kiihottuu ajatellessaan trauman aiheuttanutta seksuaaliväkivaltatilannetta. Voi myös olla, että kiihottuminen tai orgasmin saaminen tuntuu täysin mahdottomalta, jos ei ajattele seksuaaliväkivaltatilannetta tai väkivallan tekijää.
Tällaiset ajatukset ovat kuitenkin yleensä ahdistavia ja aiheuttavat äärimmäistä häpeää ja itsesyytöksiä. Traumatapahtuman työstäminen auttaa kuitenkin yleensä oppimaan kiihottumista myös ilman seksuaaliväkivaltatilanteen ajattelua.

Ajatukset väkivallan tekijästä voivat aiheuttaa epävarmuutta omasta seksuaalisuudesta
Seksuaaliväkivallan kokemukset voivat toisinaan vaikuttaa myös kokemukseen omasta seksuaalisesta suuntautumisesta.
Lapsena koettu seksuaaliväkivalta voi saada kyseenalaistamaan omaa seksuaalista suuntautumista varsinkin, jos on itse kokenut väkivaltatilanteessa kiihottumisen tunteita.
Epävarmuus omasta seksuaalisesta suuntautumisesta voi herätä oli väkivallan tekijä sitten omaa tai vastakkaista sukupuolta.
Apua seksuaalineuvonnasta
On normaalia, että oman seksuaalisuuden löytäminen voi viedä useita vuosia traumatapahtuman jälkeen. Huoltensa kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä yleensä keskusteleminen auttaa pääsemään eteenpäin.
Suomen Delfinsin seksuaalineuvonnan chatissa voit keskustella muun muassa näistä aiheista tai mistä vain sinua nyt tai jo pitkään mietityttäneestä asiasta, joka liittyy seksuaalisuuteen.
Kahdenkeskinen seksuaalineuvonnan chat ajanvarauksella.
Seksuaalineuvonnan chat kevät 2023:
ma 30.1. klo 18-19
ma 27.2. klo 18-19
ma 27.3. klo 18-19
ma 24.4. klo 18-19
ma 29.5. klo 18-19