Mikä olisi minun näköinen hyvinvointi joulu?

Kuvassa on mustalla taustalla valonauhaa ja sekaisin sanoja liittyen jouluun: perhe, suru, paineet, pettymys, arvo, läheisyys, tunnelma, juhla, perinteet, arvaamattomuus, rauha, pelko, rakkaus, yksinäisyys, ilo

Joulun aikaan liittyy monella vahvoja tunteita. Ne voivat olla ajatuksia siitä, minkälainen joulun PITÄISI olla tai minkälainen TOIVEjoulu olisi. Pohdintaa saattaa ohjata ulkoiset paineet: lapsuusperheessä tehtiin näin, sukulaiset odottavat tätä, tältä pitää näyttää ulos päin… Hyvinvoinnin kannalta voisi olla tärkeää miettiä, mikä olisi minun näköinen hyvinvointi joulu? Tunnelma, tunteet, puuhastelu ja ilahduttaminen kuulostavat positiivisilta asioilta, jos niitä saa tehdä omasta tahdostaan tarkkaillen myös sisäistä vaativaa ääntään. Joulu ja hyvinvointi voivat toteutua yhtä aikaa, jos annamme niille mahdollisuuden.

Jokaisella on aiempia jouluja, jotka voivat vaikuttaa meihin niin hyvässä kuin pahassa. On helppo sanoa, että teet vain kuin itsestäsi on paras. Todellisuudessa yleensä kuitenkin parhaaseen kietoutuu myös läheisten tarpeet ja toiveet. Ainahan me yhdistelemme tilanteita eri ihmisten parhaaksi, se on normaalia. Jokainen joustaa jonkin verran. Jos itsen ulkopuolelta tulevat tarpeet ylittävät oman hyvinvoinnin rajat, voisi olla hyvä löytää keinoja rajojen uudelleen asettelulle. Olisiko ok tänä vuonna kieltäytyä jostakin? Voisiko nyt harkita toimivansa toisin? Tuleehan pohdinta omasta nykyhetkestä eikä trauman kautta ehkä uhmakkaanakin, jolloin ikään kuin trauma päättää eikä ihminen itse? Isoja asioita, vuoden lopun uupumus, toiveita ja tarpeita… Voiko lempeys auttaa löytämään tasapainoa? Olisiko auki puhumisesta apua?

Haasteita joulun aikaan

Lisätäänpä myllyyn vielä auttavien tahojen joulutauot ja perheenjäsenten epätavalliset vapaa-ajat sekä mahdolliset taloudelliset haasteet. Kyllähän niistä aikamoinen soppa tai tässä tapauksessa ehkä joulupuuro keittyy. Odotukset itseällä ja toisilla voivat olla korkealla. Pettymyksen ja epäonnistumisen tunne saattaa hiipiä nurkissa. Voiko tästä silti tulla jotakin? Varmasti voi! Sinä riität! Muutamat arkiset vinkitkin voivat auttaa:

  • kaupungeilla ja kunnilla on usein jotain jouluista ilmaisohjelmaa, ehdit vielä katsoa ne kalenteriin
  • järjestävätkö järjestöt jotakin joulupuuhaa
  • seurakunnilla takuulla löytyy tekemistä kaiken ikäisille
  • diakoniatyö, Hope ry ja muut auttavat tahot varmasti joutuvat jo jossain vaiheessa laittamaan lappua luukulle, mutta vielä saatat ehtiä, nopeaa viimehetken apua voisi löytyä esim. Facebookin avustusryhmien kautta
  • lääkekaton mahdollinen täyttyminen on hyvä huomioida
  • onko tarvetta/mahdollisuutta saada ruoka-apua tai muuten ostaa vaikka muutama jouluun liittyvä juttu nyt jokaisella kauppareissulla valmiiksi pakastimeen/kuivakaappiin
  • telkkarista tulee joulun tunnelmaa, tarkista etukäteen tarjonta
  • lasten loma-aikoihin kannattaa varautua helpoilla ja huokeilla lounailla (kouluruuan korvaamiseksi), tekemistä voitte suunnitella perheen kanssa, pienetkin yhteiset jutut voivat olla juuri oikeita teille (retki lähimetsään kera kuuman kaakaon tai mehun, köyhien ritarien paistaminen, lumileikit eri muodoissaan, jouluvalokävely/ajelu…)
  • oman hoitavan tahon kanssa on hyvä sopia selvä suunnitelma joulun tauon jälkeen, jotta on jo tiedossa, milloin kontakti taas jatkuu
  • huonojen hetkien varalle on tärkeää löytyä turvallista helpottajaa (ja nämä on hyvä olla itselle valmiiksi mietittynä): turvapaikkaharjoitus, kehotietoisuusharjoitus (löytyy linkin takaa, sivun alareunasta), hengittely, lämmin suihku, lenkki, musiikin kuuntelu…

Muistathan, että nyt aikuisuudessa et ole siinä vaarassa, missä lapsena tai nuorena olit. Olet aikuinen ja turvassa. Tunteita, tuntemuksia ja jopa takaumia voi nousta, mutta ne tapahtuvat vain mielesi sisällä, eivät tässä hetkessä. Mieleen nousseina niillä on oma arvonsa hetkellisen vointisi suhteen, mutta olet silti aivan turvassa nyt.

Lempeää joulun aikaa juuri sinulle!

Linkkilista auttavista tahoista:

Kun terapeutti on lomalla – kenelle voin soittaa?

Millä eväillä kesän yli? (tai muun erityisen ajan yli)

Omahoito – terapeuttinen kirjoittaminen

Apua kesällä (tai muuna poikkeavana aikana)

Mielenterveystalo – apua, aikuiset

Mielenterveystalo – apua, nuoret

Mielenterveystalo – omahoito, aikuiset

Mielenterveystalo – omahoito, nuoret

Paikalliset mielenterveysseurat

Tukinainen (kaikille sukupuolille)

Rikosuhripäivystys

Mieli ry:n palvelut

Kriisipuhelin (päivystys myös ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi)

Eri paikkakuntien Tyttöjen talot

Eri paikkakuntien Poikien talot

Poikien puhelin

Naisten Linja

Nollalinja

Sekasin-chat

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta

Mustaa taustaa vasten valonauhaa, reunassa leijailee kultaisia sydämiä. Kuvassa teksti: Lempeää Joulua

 

Lisää aiheesta:

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

Ajanvaraus

Varaa itsellesi sopiva aika keskustelulle:
Ajanvarauskalenteri

Neuvontapuhelin

050 583 5000
ma 9-10, to 13-14

Chat

maanantaisin 12-14

Katso iltachatit täältä.

Vertaistuki

Katso paikkakunnat ja ajat täältä sekä chatryhmät täältä.

Tukisuhde

Oman tilanteen pohdinta koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top