Me Too -kampanja näkyi yhteydenotoissa yhdistykseen

Vuonna 2017 Suomessa nousi esiin Me Too -kampanja, joka toi esille etupäässä naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Me Too on näkynyt myös Suomen Delfins ry:n toiminnassa.

Yhteydenotot ovat lisääntyneet, ja monien on selvästi ollut helpompi kertoa aikuisena tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä kuin lapsuuden kokemuksista. Saamamme tiedon mukaan monilla heistä on taustalla myös lapsena koettua seksuaalista hyväksikäyttöä.

Poikien hyväksikäyttö jäi taka-alalle

Me Too -kampanjan varjopuolena voisi mainita poikien kokeman hyväksikäytön jäämisen taka-alalle. Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö eivät ole millään lailla sukupuolisidonnaisia asioita. Kaiken sukupuoliset ja kaikenikäiset voivat kokea seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä.

Kokemuksemme mukaan tekijänä on usein myös nainen, toisin kuin poliisin tietoon tulevissa ilmoituksissa tekijät ovat pääsääntöisesti miehiä.

Rajojen rikkominen lapsena altistaa hyväksikäytölle aikuisena

Jos lapsella on ollut hyvä ja turvallinen kiintymyssuhde ja hän on oppinut omat rajat, hänen on helpompaa puolustautua erilaista häirintää vastaan ja sanoa ei.

Suurempia ongelmia seksuaalisesta häirinnästä tulee heille, joilla on jo lapsuudessa ollut hyväksikäytön kokemuksia. Heidän rajansa on rikottu lapsena, eivätkä he ole oppineet suojautumaan epäsopivalta käytökseltä. Näin he voivat olla suojattomia myös aikuisiällä tapahtuvassa hyväksikäyttötilanteessa.

Aikuiselle tapahtunut seksuaalinen häirintä on tuomittavaa, mutta aikuisella on aivan toisenlaiset keinot selviytyä siitä kuin lapsilla. Hyväksikäytön vauriot aikuiselle ovat yleensä huomattavasti vähäisempiä suhteessa lapsuudessa koettuun hyväksikäyttöön.

Kuinka seksuaalista häirintää voidaan parhaiten estää?

Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Lapselle voi opettaa jo pienestä pitäen oman kehon rajat, eli ne kehon osat, joihin muut eivät saa koskettaa ilman lupaa. Lapselle voi sanoa esimerkiksi, että uimapuvun alle jäävät osat ovat yksityisaluetta, johon muut eivät saa ilman lupaa koskettaa.

Kaikki kosketus ei myöskään aina tunnu mukavalta. Lapselle voi kertoa, että jos kosketus tuntuu ikävältä tai hämmentävältä, lapsella on lupa sanoa ei, ja kertoa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle. Mitään kosketusta ei koskaan tarvitse pitää salaisuutena, vaikka joku niin sanoisi.

Teksti: Suomen Delfins ry


Kommentoi blogikirjoitusta ja ehdota aiheita

Suomen Delfins ry:n blogi korvaa aiemmin verkkosivuillamme olleen Delfiinihyppy-palstan. Julkaisemme blogissa kirjoituksia seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä aiheista. Voit kommentoida kirjoituksia ja ehdottaa aiheita, joista haluat lukea – otamme mielellämme vastaan kaikki kommentit ja ehdotukset!

Lähetä oma kirjoituksesi

Halutessasi voit myös lähettää oman kirjoituksesi sähköpostiimme info@suomendelfins.fi Julkaisemme kirjoituksia mahdollisuuksien ja harkintamme mukaan. Pidätämme oikeuden kirjoitusten oikolukuun ja kevyeen muokkaukseen, asiasisältöä muuttamatta. Halutessasi kirjoituksesi julkaistaan tietenkin nimettömänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

delf5

Luet Suomen Delfins ry:n blogia. Julkaisemme blogissa kirjoituksia seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä aiheista. Voit kommentoida kirjoituksia ja ehdottaa aiheita, joista haluat lukea – otamme mielellämme vastaan kaikki kommentit ja ehdotukset!

Viimeisimmät kirjoitukset

Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme ja neuvomme sinua eteenpäin!

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

SOITA NEUVONTA­PUHELIMEEN

Puhuminen helpottaa!
Neuvomme
ja autamme sinua eteenpäin.
Neuvontapuhelin
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa itsellesi sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut chatpäivystäjät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.

Chat ma 12-14 
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa itsellesi sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELU­RYHMÄÄN

Tule keskustelemaan ja saamaan vertaistukea samaa kokeneilta liveryhmässä tai chatissa. 

Tapaamisia 
eri puolella Suomea ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

TAI

Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top