Maskuliinisen seksuaalisuuden myytit aiheuttavat häpeää seksuaaliväkivaltaa kokeneille pojille – ”Usein nuori kokee, että hän ei olekaan oikea mies”

Maskuliinisen seksuaalisuuden myytit estävät poikia kertomasta heille tapahtuneesta seksuaaliväkivallasta.

Kuka tahansa voi kokea niin henkistä kuin fyysistä seksuaaliväkivaltaa sukupuoleensa katsomatta. Poikien Talon Tommi P. Pesonen kohtaa työssään seksuaaliväkivaltaa kokeneita poikia ja nuoria miehiä.

Pojille ja miehille voi olla hyvin vaikeaa puhua heille tapahtuneesta seksuaaliväkivallasta. Moni seksuaaliväkivaltaa kokenut vaikenee vuosiksi, kunnes uskaltaa kohdata trauman ja alkaa käsitellä sitä.

”Suurin osa minun asiakkaistani on täysi-ikäisiä nuoria miehiä, jotka ovat lapsuudessaan kokeneet seksuaalista kaltoinkohtelua”, kertoo Tommi P. Pesonen, joka toimii Poikien Talon seksuaaliväkivaltatyön vastaavana ohjaajana.

Maskuliinisen seksuaalisuuden myytit lisäävät miesten kokemaa häpeää seksuaaliväkivallasta

Maskuliiniseen seksuaalisuuteen liittyy useita myyttejä, jotka lisäävät erityisesti poikien ja miesten kokemaa häpeää heille tapahtuneesta seksuaaliväkivallasta.

Tällainen myytti on esimerkiksi se, että mies olisi ikään kuin saalistaja ja toimija ja siten aina seksuaalisesta kanssakäymisestä hyötyvä osapuoli. Uskomusten mukaan mies myös nauttii aina, kun hän on tekemisissä seksin kanssa.

Tämän ajatusvääristymän vuoksi poika tai mies voi myös ajatella, että hänessä on jotain vikaa, jos hän ei nauti hänelle tehtävistä seksuaalisista teoista, vaikka kyse olisi seksuaaliväkivallasta. Toisaalta häpeää ja väärää syyllisyyttä voi aiheuttaa myös fyysinen kiihottuminen tilanteessa.

Kumpikin kehon reagointitavoista on kuitenkin täysin normaali ja luonnollinen eikä tee seksuaaliväkivallasta hyväksyttävää.

Seksuaaliväkivalta voi kohdistua keneen tahansa

Maskuliinisen seksuaalisuuden myytteihin liittyy tiiviisti myös ajatus siitä, että poika tai mies ei voi olla uhri. Todellisuudessa seksuaaliväkivaltaa voi kokea kuka tahansa.

”Maskuliiniseen seksuaalisuuteen liittyvät myytit aiheuttavat myös sitä, että pojat eivät uskalla myöntää ja kohdata sitä, että heitä on kaltoinkohdeltu tai heille on tehty väärin, koska silloin se miehisyys jotenkin viedään heiltä”, Pesonen kuvailee.

Maskuliiniseen seksuaalisuuteen liittyvät vanhakantaiset myytit eivät välttämättä näyttäydy nuoren miehen elämässä millään tavalla, mutta vaikuttavat silti hänen ajatteluunsa, jos hän joutuu seksuaaliväkivallan uhriksi.

”Usein nuori kokee, että hän ei olekaan oikea mies tai hän ei ole riittävän miehekäs, kun hänelle tapahtui tällaista. Se häpeä vielä lisääntyy siitä, mikä vaikeuttaa avun pyytämistä.”

Seksuaaliväkivallan trauman käsittely auttaa oman seksuaalisuuden löytämisessä

Usein ajatukset seksuaaliväkivallan tekijästä voivat aiheuttaa hämmennystä nuoren tai aikuisen seksuaali-identiteetin kehittyessä. Epävarmuutta ja syyllisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi kiihottuminen seksuaaliväkivaltatilanteessa tai myöhemmin sitä ajatellessa.

Pesonen muistuttaa, että kun seksuaaliväkivallan aiheuttaman trauman käsittelyyn saa apua, on mahdollista löytää oma seksuaalisuus ja se, mihin oma kiinnostus kohdistuu. Esimerkiksi Delfinsin kahdenkeskisessä seksuaalineuvonnan chatissa voit saada apua seksuaalisuuteesi liittyvien huolten käsittelyyn.

On tärkeää muistaa, että seksuaaliväkivallasta on mahdollista toipua. Apua kannattaa hakea, sillä siitä on hyötyä itselle.

”Kun pääsee puhumaan asiasta ja käsittelee vaikeita asioita, niin elämänlaatu paranee”, Tommi P. Pesonen rohkaisee.

Lue myös: Häpeä ei kuulu seksuaaliväkivallan uhrille #eimeidänhäpeä

Lue koko uutiskirje tästä!

Juttu on julkaistu 4/2020 jäsen- ja uutiskirjeessä. Tilaa ilmainen uutiskirje tai tue toimintaamme liittymällä jäseneksi.

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?
+1
0
+1
0
+1
0

Lisää aiheesta:

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

Ajanvaraus

Varaa itsellesi sopiva aika keskustelulle:
Ajanvarauskalenteri

Neuvontapuhelin

050 583 5000
ma 9-10

Chat

maanantaisin 12-14

Katso iltachatit täältä.

Vertaistuki

Katso paikkakunnat ja ajat täältä sekä chatryhmät täältä.

Tukisuhde

Oman tilanteen pohdinta koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top