Rakkauden ja seksin erottaminen voi olla seksuaaliväkivaltaa kokeneille vaikeaa. Delfinsin seksuaalineuvonnassa saat mahdollisuuden käsitellä lapsena koetun seksuaaliväkivallan vaikutuksia seksuaalisuuteesi luottamuksellisesti ammattilaisen kanssa.
Lapsena ja nuorena seksuaaliväkivaltaa kokeneet kaipaavat usein tukea ja neuvoja ymmärtääkseen seksuaalisuuttaan. Vielä aikuisenakin seksi ja siihen liittyvät asiat voivat aiheuttaa inhon tunteita ja pelkoa, tai seksuaalisuus voi ylikorostua seksuaaliväkivaltaa kokeneen elämässä.
Kaikista tärkeintä on ymmärtää se, että jokaisella on seksuaalinen ja kehollinen itsemääräämisoikeus. Jokainen saa päättää, kuka saa kosketella, milloin ja miten. Aina tulisi muistaa, että kosketukselle on oikeus sanoa ei, jos se ei esimerkiksi tunnu hyvälle.
Kyvyttömyys erottaa rakkaus seksistä on yleistä seksuaaliväkivaltaa kokeneille
Jos lapsuudessa saadut huomion- ja hellyydenosoitukset ovat liittyneet seksuaaliväkivaltaan, voi seksuaaliväkivaltaa kokeneen olla aikuisenakin vaikeaa erottaa toisistaan rakkautta ja seksiä.
Seksuaaliväkivaltaa kokenut voi ajatella esimerkiksi, että kumppanin haluttomuus seksiin tarkoittaa sitä, ettei kumppani rakasta enää. Kumppanin kieltäytyminen seksistä voi tuntua jopa hylkäämiseltä.
Toisaalta myös omien rajojen asettaminen voi olla vaikeaa. Lapsuudessa seksuaaliväkivaltaa kokeneen voi olla vaikeaa ymmärtää esimerkiksi sitä, että hänen ei tarvitse suostua seksiin, vaikka joku olisi hänelle ystävällinen.

Seksuaaliväkivalta ei ole koskaan uhrin syytä
On tärkeää ymmärtää, ettei mikään toiminta tai käyttäytyminen oikeuta seksuaaliväkivaltaa. Myöskään mikään sukupuoli ei suojaa seksuaaliväkivallalta.
Moni seksuaaliväkivaltaa kokenut saattaa uskoa olleensa itse liian haluttava väkivallan tekijälle. Tekijä saattaakin syyllistää uhriaan viettelystä tai houkuttelusta. Syy seksuaaliväkivaltaan on kuitenkin aina tekijän eikä uhrin.
Väärien uskomusten vuoksi seksuaaliväkivallan uhrin käsitys itsestä saattaa yliseksualisoitua. Tällöin henkilö saattaa ajatella, että kaikki näkevät hänet aina vain seksuaalisesti.
Seksillä voidaan pyrkiä hallinnantunteeseen
Myös yliseksuaalisuus on tyypillistä monille lapsuudessa seksuaaliväkivaltaa kokeneille. Usein irrallisia ja satunnaisia seksisuhteita on paljon, mutta suhteissa ei ole hellyyttä, rakkautta tai kiintymystä.
Riittämättömyyden tunne ja huono itsetunto voivat johtaa myös siihen, että seksuaaliväkivaltaa kokenut henkilö yrittää seksin avulla todistaa olevansa rakastettu ja kyvykäs. Tästä syystä seksuaaliväkivaltaa kokeneet päätyvätkin usein lyhyisiin, tuskallisiin ja toistuviin tuhoisiin suhteisiin.
Runsaalla seksin harrastamisella voidaan myös pyrkiä saamaan hallinnantunne, jota seksuaaliväkivaltatilanteessa ei ollut. Hallinnantunteen menettäminen voi puolestaan aiheuttaa voimakkaita pelon tunteita.
Ei ole myöskään täysin tavatonta, että lapsena seksuaaliväkivaltaa kokenut ajautuu aikuisuudessa tekemään seksityötä. Kun seksuaaliväkivaltaa kokenut ei lapsena ole voinut mitenkään hallita seksuaaliväkivallan tapahtumista, voi seksin myyminen tai ostaminen olla ainoa keino, jolla henkilö myöhemmin tuntee hallitsevansa seksuaalisen tilanteen.
Apua seksuaalineuvonnasta
Lapsena koettu seksuaaliväkivalta vaikuttaa vielä aikuisenakin monin tavoin. Usein ongelmat seksuaalisuuden alueella ilmenevät yleisenä tyytymättömyytenä. Huoltensa kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä yleensä keskusteleminen auttaa pääsemään eteenpäin.
Suomen Delfinsin seksuaalineuvonnan chatissa voit keskustella mistä vain sinua nyt tai jo pitkään mietityttäneestä asiasta, joka liittyy seksuaalisuuteen.
Kahdenkeskinen seksuaalineuvonnan chat maanantaisin klo 18-20