Esittelyssä työntekijämme Laura

Esittelyssä työntekijämme Laura

Hei,

olen Laura, ja olen työskennellyt seksuaaliväkivaltatyön asiantuntijana Suomen Delfins ry:ssä hieman alle kaksi vuotta. Olen koulutukseltani sosionomi (AMK) ja auktorisoitu seksuaalineuvoja. Sosionomi (YAMK)-opintoni ovat loppusuoralla, ja teen parhaillaan opinnäytetyötäni Suomen Delfins ry:lle. Haaveilen aina uuden oppimisesta, ja toivonkin, ettei opiskelu ja itseni kehittäminen jää vielä tähän.

Olen aiemmin työskennellyt sosiaalialalla todella monenlaisissa työpaikoissa ja monien eri asiakasryhmien parissa. Opiskellessani seksuaalineuvojaksi tein koko opintoihini kuuluvan harjoittelun Delfinsille. Piakkoin harjoitteluni päätyttyä Delfinsille haettiin työntekijää, joten hain paikkaa ja ilokseni paikkaa tarjottiin minulle.

 

Työtehtävät

Työtehtäviini Delfinsillä kuuluu mm. asiakastyö puhelimitse, chatissa ja tukisuhteissa. Lisäksi yksi keskeinen työtehtäväni on Delfinsin viestintä, pääasiassa tuotan artikkeleita nettisivuillemme sekä jäsen- ja uutiskirjeisiimme. Välillä olen mukana esittelemässä Delfinsin toimintaa yhteistyöverkostoissa tai muissa tilaisuuksissa.

 

Haastavaksi kokemani asiat työssäni

Työssäni haastavimmaksi koen sen, että niin monet ihmiset tuntuvat jäävän yksin tai ilman riittävää apua lapsuudenkokemustensa käsittelyn kanssa. Delfinsin resurssit eivät valitettavasti mahdollista pitkäkestoista tukea, eikä lapsuuden traumaattisia kokemuksia useinkaan ole mahdollista työstää pikakelauksella. Kaikissa palveluissa taas ei tunnu olevan riittävästi tietoa eikä ymmärrystä lapsuudenaikaisen seksuaaliväkivallan ilmiöstä eikä vaikutuksista. Lisäksi yhteiskunnassamme ei mielestäni vieläkään riittävästi ymmärretä sitä, millaisia jälkiä lapsena koettu seksuaaliväkivalta voi ihmiseen jättää. Tämä voi vaikuttaa konkreettisesti siihen, saako ihminen oikeanlaista ja oikea-aikaista apua lapsena koetun seksuaaliväkivallan traumojen käsittelyyn, vai jääkö hän yksin vaikeiden olojensa ja kokemustensa kanssa.

 

Työn palkitsevuus

Työssäni palkitsevaa on puolestaan se, kun saan asettua läsnäoloon asiakkaan kanssa ja voimme yhdessä pohtia asiakkaan tilannetta. Vaikka työn luonne on henkisesti raskasta, koen palkitsevimpina tilanteet, joissa asiakas löytää keskustelun myötä toiveikkuutta oman selviytymisensä suhteen ja löytää itsestään toimijuutta. Myös asiakkaiden itsemyötätunnon pilkahdukset ja itselle hyvien asioiden toivominen tuntuvat minulle merkitykselliseltä, tällaisina hetkinä ollaan oikealla tiellä. Toivon asiakkaille välittyvän ajatuksen, että haluan keskustelun olevan tasavertaista, vaikka olenkin keskusteluissa ammattilaisen roolissa. Minulle on tärkeää kunnioittaa asiakkaan omaa asiantuntijuutta omaa elämäänsä koskien, ja usein parhaimmat oivallukset syntyvätkin yhteisessä vuorovaikutuksessa. Välillä olenkin todennut asiakkaalle, että vastaukset löytyvät kyllä asiakkaasta itsestään, mutta minä voin olla tukena möyhimässä ja etsimässä niitä vastauksia asiakkaan kanssa.

 

Työn vastapaino

Työn vastapainona minulle tärkeitä ja voimaa tuovia asioita ovat läheiset ihmiset, ihan tavallinen arki ja yhteiset seikkailut puolisoni ja koirani kanssa, lukeminen, kielten opettelu, musiikki sekä maailman ihmettely ja näkeminen. Liikkuminen on oman hyvinvointini ja jaksamiseni kannalta tärkeä osa arkeani, ja tällä hetkellä innostun erityisesti pilateksesta, joogasta, barresta ja luonnossa liikkumisesta. Ylipäätään luonnossa oleilu ja erilaiset luontoaktiviteetit, kuten kalastus ja sienestys, rauhoittavat ja maadoittavat oloani ja tuovat hyvää mieltä.

 

Jokainen kohtaaminen on tärkeä

Ihan jokainen kohtaaminen Delfinsiin yhteyttä ottavien ihmisten kanssa on minulle aidosti tärkeä ja arvokas, ja haluaisinkin rohkaista olemaan meihin yhteydessä mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Mikään asia ei ole liian vähäpätöinen. Yksin ei tarvitse koittaa pärjäillä, ja jos jokin asia vaikuttaa sinun arkeesi häiritsevästi, on se silloin tosiaankin riittävä syy hakea tukea itselleen. Asiat, joihin kaipaa tukea, voivat olla ihan arkisiakin, eikä aina tarvitse edes tietää tarkalleen, mihin kaipaa tukea. Sanoja voi välillä olla vaikea löytää ja saada ulos suusta, mutta olemme täällä Delfinsissä sitä varten, että haluamme auttaa sinua ilmaisemaan niitä asioita, joiden on tärkeä tulla sanotuiksi ja kuulluiksi. Jo sekin voi helpottaa ainakin hetkellisesti oloa, että saa peilailla omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan turvallisesti ja luottamuksellisesti asiasta ymmärtävän ammattilaisen kanssa.

 

 

Oliko tämän sivun sisältö mielestäsi hyödyllistä?
+1
1
+1
0
+1
0

Lisää aiheesta:

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

Ajanvaraus

Varaa itsellesi sopiva aika keskustelulle:
Ajanvarauskalenteri

Neuvontapuhelin

050 583 5000
ma 9-10

Chat

maanantaisin 12-14

Katso iltachatit täältä.

Vertaistuki

Katso paikkakunnat ja ajat täältä sekä chatryhmät täältä.

Tukisuhde

Oman tilanteen pohdinta koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top