Kesää kuvataan usein ilon ja energian ajaksi. Ihmiset vipeltävät paikasta toiseen voimissaan valon, lämmön ja auringon energialla. Näin ei Kuitenkaan ole kaikkien henkilökohtaisessa elämässä. Kesä voi toisille olla hyvinkin vaikeaa aikaa. Jotkut eivät koe kesää haasteellisena, mutta palveluiden sulut kesällä saattavat kuormittaa. Joku voi jopa kokea esim. terapeutin loman lähes hylkäämisenä. Tämä on normaali tunne, mutta ei onneksi ole pysyvä olotila ja siitä kyllä selviää! Usein ei tiedä, mistä kaikkialta apua kesällä voisi löytyä. Olemme pyrkineet löytämään ideoita, jotta juuri sinun kesäsi (ja arki ympäri vuoden) tuntuisi mahdollisimman jouhevalta ja haasteisiin löytyisi helpotusta.

 

Mistä löydät apua kesällä? (päivitetty toukokuu 2022)

 • Yleisin terveydenhuollon hoitopolku: oma terveysasema -> lähete tai ohjaus keskusteluavun piiriin (joissain tapauksissa mahdollisesti Kela:n tukema kuntoutuspsykoterapia tai vaativa lääkinnällinen kuntoutus).
 • Voit hakeutua myös yksityisen palveluntarjoajan piiriin, myös tätä kautta voi jossain tapauksissa tulla kyseeseen Kela:n tukema tai omakustanteinen kuntoutuspsykoterapia (suosittelemme tarkistamaan palveluntarjoajan Valviran keskusrekisteristä).
 • Muista, että hoitosuhde vaatii molemminpuolista sitoutumista, se voi ajoittain tuntua vaikealta ja ammattiauttaja kovinkin haastavalta, muista kuitenkin myös omat rajasi ja niistä huolehtiminen.
 • Perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. Neuvottelukeskuksissa kokoontuu myös erilaisia terapeuttisia ryhmiä. Palvelut ovat maksuttomia ja asiakkaaksi voit hakeutua, vaikka et olisi evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Apua usein myös ruotsiksi ja englanniksi.
 • Paikalliset mielenterveysseurat järjestävät tukea ja toimintaa.
 • Voit ottaa yhteyttä Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen. Suomen kielisen linjan lisäksi yhteyttä voi ottaa ruotsiksi arabiaksi ja englanniksi. Lisätietoa täältä.
 • Ota yhteyttä kriisikeskukseen, jos sinä tai läheisesi tarvitset tukea ja apua. Vastaanotolle voi hakeutua ilman lähetettä varaamalla ajan suoraan kriisikeskuksesta.
 • Vaikka Suomen Delfins ry lomaileekin jonkin aikaa kesällä, palaa chattimme normaaleihin aukioloaikoihinsa taas elokuun ensimmäisenä maanantaina.

Oma apu

 • Ole yhteydessä muihin ihmisiin, joiden seurassa viihdyt, hakeudu ihmisten ilmoille (vaikka tukihenkilön kanssa), jos se loppujen lopuksi tuottaa mielihyvää, paikallisissa ilmaisjakelulehdissä tai sosiaalisessa mediassa näistä hyvin infoa
 • Nauti luonnosta ja sen hellivästä vaikutuksesta, ulkoile, tee mahdollisimman paljon asioita sisätilojen sijaan ulkona, jos siitä tulee sinulle hyvä olo (kaikki eivät nauti valosta, kesällä voit onneksi ulkoilla myös illemmalla)
 • Liikunta lisää hyvänolon hormoneja kehossasi. Myös rentoutuminen on tärkeää, voit hakea rentoutus ja mindfulness-harjoitteita esim. YouTube:sta.
 • Jos nautit jostakin näistä niin: kirjoita, taiteile, musisoi, laula, tee käsitöitä, hoida puutarhaa, kokeile reseptejä…
 • Pilko suuret haastemöykyt pienemmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin ne ovat saavutettavampia, kynä ja paperi toimivat hyvänä apuna
 • Mielenterveystalon omahoidot ja oppaat tarjoavat luotettavaa tietoa mielenterveys- ja päihdeasioista. Lisäksi ne sisältävät keinoja erilaisten mielenterveyteen liittyvien ongelmien voittamiseksi.
 • Tee suunnitelma huonoille hetkille: miten turvallisilla keinoilla parannan oloani? Muista, että olet ennenkin selvinnyt haasteista, selviät kyllä nytkin!

One Comment

 • Kesää (ja terapeutin lomaa) olen yleensä odotellut vähän sekavin ja pelokkain tuntein. Pitää yrittää löytää jokin omalta tuntuva juttu näistä.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

apua kesällä suomen delfins seksuaalinen hyväksikäyttö

Luet Suomen Delfins ry:n blogia. Julkaisemme blogissa kirjoituksia seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä aiheista. Voit kommentoida kirjoituksia ja ehdottaa aiheita, joista haluat lukea – otamme mielellämme vastaan kaikki kommentit ja ehdotukset!

Viimeisimmät kirjoitukset

Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme ja neuvomme sinua eteenpäin!

Luottamuksellista apua ja neuvoja myös:

SOITA NEUVONTA­PUHELIMEEN

Puhuminen helpottaa!
Neuvomme
ja autamme sinua eteenpäin.
Neuvontapuhelin
050 583 5000

ma 9-10, to 13-14

Varaa itsellesi sopiva aika puhelintapaamiseen:
Ajanvarauskalenteri

JUTTELE KANSSAMME CHATISSA

Koulutetut chatpäivystäjät neuvovat, auttavat ja tukevat sinua verkossa.

Chat ma 12-14 
(lisäksi kerran kuussa ilta-aika)

Varaa itsellesi sopiva aika chattiin:
Ajanvarauskalenteri

TULE KESKUSTELU­RYHMÄÄN

Tule keskustelemaan ja saamaan vertaistukea samaa kokeneilta liveryhmässä tai chatissa. 

Tapaamisia 
eri puolella Suomea ja verkossa.
Katso paikkakunnat ja ajat:

APUA TUKISUHTEESTA

Tukisuhde oman voinnin pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

TAI

Seksuaalineuvonnan tukisuhde oman itsen ja/tai parisuhteen pohdintaan koulutetun tukihenkilön kanssa.

Scroll to Top