Pienennä Suurenna

Hyväksikäyttö vahingoittaa

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on lasta traumatisoiva asia, joka voi vaikuttaa vielä aikuisenakin tunteisiin, käyttäytymiseen ja seksuaalisuuteen. Käsittelemättä asia voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.

Näin seksuaalinen hyväksikäyttö vahingoittaa

Avuttomuuden tunne ja sen seuraukset

Lapsi on kokenut hyväksikäyttötilanteessa avuttomuutta ja voimattomuutta. Lapsi kokee, ettei hän ole itse pystynyt pitämään puoliaan tai että aikuisetkin ovat olleet avuttomia. Tästä voi käsittelemättä seurata mm. voimakas kontrollin tarve tai uhrin rooliin jääminen – myös aikuisena.

Luottamuksen pettäminen

Kun aikuinen käyttää lasta seksuaalisesti hyväksi, lapsen luottamus on petetty ja lasta ei ole suojeltu. Tämän seurauksena tulee kokemus, ettei kenenkään voi luottaa. Tämä voi näkyä myös aikuisiän ihmissuhteissa.

Negatiiviset viestit ja syyllistäminen

Hyväksikäytetty lapsi vastaanottaa tekijältä negatiivisia viestejä, joista keskeisiä ovat pahuus, arvottomuus, syyllisyys ja häpeällisyys. Hyväksikäyttäjä voi avoimesti tai epäsuorasti syyllistää lasta esim. syyttämällä: ”sinä viettelit minut”, ”katso mitä sait minut tekemään” tai leimaamalla lapsi ”nartuksi” jne. Negatiivisten viestien ja syyllistämisen seuraukset voivat seurata aikuisikään.

Tapahtuneen peruuttamattomuus

Lapsi kokee olevansa rikki: sitä mitä tapahtui, ei koskaan saa tekemättömäksi. Lapsi voi kuvitella, että tapahtunut näkyy hänestä ulospäin – hänellä on ”leima otsassa”. Rikkinäisyyden ja leimautumisen tunteet voivat vaivata vielä aikuisena.

Ikäkaudelle sopimaton seksualisointi

Lasta voidaan esim. palkita kehitysasteelle sopimattomasta seksuaalisesta käyttäytymisestä tai hänelle annetaan väärää tietoa seksuaalimoraalista: seksi, rakkaus ja kiihottuminen sekoitetaan tahallisesti. Tämä voi vaikuttaa aikuisiällä siihen, että ihmisen on vaikeaa solmia normaaleja seksuaalisia suhteita.